Förberedelseklass på stubinen!

Mi Edvinsson | 2016-02-22 | Flerspråkighet, Grundskola, Svenska som andraspråk |

I förra reportaget berättade Pedagog Östersund om de nyanlända elevernas rivstart på Treälvsskolan i Lit. Minst lika mycket rivstart blev det för skolans personal. Hur startar man en ny förberedelseklass med så lite förberedelse för egen del?  

I december fick Treälvsskolans personal bekräftat att det bodde barnfamiljer på campingen i Lit och att det fanns barn som skulle börja på skolan. En lärare tog raskt initiativ och bjöd in familjerna till julkonserten på skolavslutningen för att de skulle få bekanta sig lite med skolan. När personalen gick på jullov visste de att de måste starta upp direkt efter lovet. Men hur? Och vem skulle jobba där?

– När skolan började efter lovet sa rektor att nu måste barnen in i skolan, så jag och en tolk åkte ner till campingen och skrev in dem, berättar Veronica Sköldqvist, SVA-lärare på Treälvsskolan.

Foto: Mi Edvinsson

Totalt handlade det om 11 barn i åldrarna 6-14 år. De flesta kom från Syrien, men det fanns också barn från Afghanistan och Iran.

Nu blev det bråttom att hitta tolkar och lämpliga pedagoger – en knepig situation eftersom sådana inte växer på trän i dessa tider. Rektor lyckades dock skramla fram en förskollärare, en lågstadielärare mellanstadielärare och en högstadielärare som alla kunde jobba deltid. Lågstadieläraren Agneta Karlström är pensionär sedan ett par år.

– Jag nappade på kommunens annons om att det behövdes pedagoger till de nyanlända. Det här är precis vad jag ville ha, det är jätteroligt, säger Agneta.

SVA-läraren har det hektiskt

Det snabbt hopplockade teamet började den 18 januari. Veronica, som är skolans enda SVA-lärare, fick från början huvudansvaret.

– Det finns stor kompetens bland pedagogerna, men det är ingen som är SVA-utbildad. Jag springer emellan och hjälper till så gott det går. Ibland tar jag de äldsta eleverna en stund för att ge dem lite svårare uppgifter, säger Veronica.

Gunilla Nolervik, som har stor erfarenhet från skolan på flyktingförläggningen i Grytan, har nu fått ett rektorsansvar för den färska förberedelseklassen.

– Det är bra! Då kan pedagogerna fråga henne också, och inte bara mig, säger Veronica som verkligen har fullt upp.

Det är även Veronicas ansvar att kartlägga de nya eleverna, allt enligt lagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Hittills (3 veckor efter start, reds. anm.) har hon bara hunnit med att kartlägga en elev helt och hållet.

– Det får bli efter förmåga. Man har ju bara den tid man har, men det känns som att vi har ganska bra koll ändå, säger Veronica.

De flesta av de äldre barnen har hygglig skolbakgrund, bara en elev saknar det helt. Ibland är saker och ting inte heller som man tror. En elev som bara gått ett par år i skolan och sedan har ”studerat hemma”, är den som har bäst kunskaper av dem alla.

Organisation under uppbyggnad

Klassrummet bredvid fyrans har blivit den nya förberedelseklassens hemvist. Tolkarna är med hela tiden och koncentrerar sig på de yngsta barnen som inte lärt sig läsa latinska bokstäver. Agneta Karlström, med sin långa erfarenhet av läsinlärning, kan även hon uträtta mycket nytta när det gäller de yngsta.

Foto: Mi Edvinsson– Jag lär förskollärarna det här med läsinlärning. Det är viktigt att barnen förbereds ordentligt i kärnämnena. Även när det gäller den grundläggande matematiken kan jag vara med och fila lite, säger Agneta.

Efter tre veckor med den nya förberedelseklassen tycker pedagogerna att det går ganska bra. Största problemet är att de ännu inte känner sina kollegor ordentligt och att de har för lite tid att prata ihop sig. De känner sig för och försöker bygga upp en fungerande organisation.

– Eftersom pedagogerna jobbar deltid är inte alla här samtidigt. Vi har en bok där vi skriver upp vad vi gjort. Sen har vi möte en stund varje onsdag, säger Veronica Sköldqvist.

– Vi behöver egentligen mer tid tillsammans. Man grunnar mycket om kvällarna på allting, men det är också väldigt kreativt, säger Agneta.

Text och foto: Mi Edvinsson

Läs också artikeln ”Rivstart för Treälvsskolans nyanlända”

 

 

Förberedelseklass på stubinen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s